2012. október 26., péntek

H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft legjobb művei

Nem tudom milyen Lovecraftot olvasni, mert ez nem nekünk szól, hanem 100 évvel ezelőtt élt embereknek. Ők olvasták, mi max megnézzük, mit olvastak, de már nem érthetjük. Vagyis érthetjük, ami nekünk még leesik, egy dögunalmas, semmiről nem szóló, nulltörténetes, atmoszférát körülményesen teremtő könyvet. Lehet ez régen nem volt így.
Cthulhu önmagában egy zseniális dolog, érthetetlen, hogy miért nem dolgozzák fel filmben úgy, hogy Lovecraft történeteinek kb 4%-át használják, a többit figyelembe se veszik és hozzáteszik a maradék 96%-ot rendes, pörgős, vérengzős szörny formájában. Nade majd jön, ami késik nem múlik.
A könyv két részre osztható. Az elsőben a Cthulhu dolgok vannak, erre 1 csillagot tudok adni, a fent leírt dolgok miatt. Hát komolyan olvastam vagy 5 oldalt fél óra alatt és nem tudnék visszamondani belőle semmit, hogy mégis mi történt. A második felében az egyéb novellák vannak, ezek már határozottan jobbak, némelyikbe még ötletmorzsákat is találtam, bár az meg logikai dolgok miatt verte ki a biztosítékot. A lényeg, hogy ez most 2012-ben egy nulla, a kiadók visszadobnák, vagy kihúznák 90%-át, hogy terjengős, történetet nem előre vivő, sőt nélkülőző novellák, próbáld újra Howard.

Nincsenek megjegyzések: