2015. július 2., csütörtök

Varga Ferenc József: Nemzeti Túlvilág Hivatal

Több szempontból is érdekes a könyv.
Egyrészt ez a formátum a kb. háromból, amit ha valaha írnék könyvet akkor választanék. Értve ezalatt, hogy kb. pontosan ezt és pontosan így írnám meg. És ezt nem a könyv elolvasása után mondom, vannak ilyen vázlataim régóta. Szóval véleménymegmondás, társadalmi tükörkép, görbetükör, mindennapok egy haldokló szemszögéből (még van ufós szemszög verzió is, bár ezt se olvassa senki, úgyhogy meg lehet írni újra:).
Másrészt úgy az első 50 oldal után az is egyértelmű volt, hogy a főszereplő kb. én vagyok, bár erősebb a valószínűség, hogy a főszereplő és az író igen hasonlók (az egyértelmű különbségek dacára) és ez esetben sok közös van VFJ és köztem a világlátásban (aztán persze bonyolódik, meg politikai mezsgyére lép meg bosszút forral és ezek sose érdekeltek, szóval a vége inkább 40% hasonlóság, de az is marha magas egy olyan könyvben, amiben több vélemény van, mint másik 30 regényben egy-egy szereplőt tekintve).
Szóval elég személyes könyv, mindamellett tartalmazza VFJ egyéb helyen előadott anyagainak egy részét vagy azok átiratát is.
Hogy egyébként jó-e? Annyira nem szórakoztatott, de tény, hogy mai magyar valóság leírásból csillagos ötös:)

Nincsenek megjegyzések: