2014. február 4., kedd

Kormos Anett – Dombóvári István: A nagy roast könyv

Fülszöveg: A roast - vagyis a celebek égetése, cikizése, kikarikírozása - az amerikai tévénézők számára már régóta kedvelt műfaj, és a Showder Klub humoristáinak köszönhetően tavaly óta már hazánkban sem teljesen ismeretlen. Sőt, az internetes kommentelők - még ha nem is tudnak műfajteremtő viselkedésükről - már régóta részt vesznek ismert emberek roastolásában... Könyv formájában azonban eddig még nem hódított teret magának a műfaj.
A nagy Roast könyv elsődleges célja az olvasó megnevettetése, szórakoztatása, és semmiképpen sem a gyűlölködési kedv kiszolgálása, gerjesztése. A kötet szerzői épp ezért nem vállalnak közösséget a neten névtelenül vádaskodókkal, hanem arcukat, nevüket vállalva, az irónia, a humor eszközeivel mutatnak rá egyes személyek, karakterek, jelenségek, kulturális termékek hibáira, fonákságaira. Ez a könyv tehát azért született, hogy a bosszantót mulatságossá tegye, hogy a görbe elé még görbébb tükröt tartson, és hogy kreatív és változatos módon vessen fel olyan kérdéseket, témákat, amelyek nap mint nap foglalkoztatják a közönséget.


Vélemény:
Libikókamóka volt azt kell mondjam. Ennyire hullámzóan egységtelen könyvet sem láttam mostanában. Nézzük a folyamatot.
1. Hm, roast könyv, hm Dumaszínházasoktól, ez még így akár jó is lehet.
2. első 30 oldal: ez meg mi a tök, mostmár komolyan számolni fogom a szájszéli apró mosolyokat, mert eddig ennek száma is nulla, sem nem vicces, sem nem roast.
3. na, ez mondjuk jó meglátás, látszik, hogy ezeket ismeri/csoporthoz tartozik, néde még poén is van, itt meg még egy, úgyhogy mégse számoljuk
4. de ez akkor is csak nyomokban roast, legalábbis ami roastokat láttam az egyrészt személyfüggő volt, másrészt jobban égetett, ez meg csoportspecifikus és abszolút rá lehet néha ismerni, néha meg egyáltalán nem, néha meg csak helykitöltő blődség, de nem égetés túlzottan.
5. de én is akartam már írni kivel mi a bajom könyvet, szóval értem én, de néhol akkor is erőltetett, mégha tudom, hogy mennyiséget is kell felmutatni.

6. végülis nem rossz ez:) Meg van önkritikája a szerzőknek...


Nincsenek megjegyzések: