2013. január 9., szerda

J. K. Rowling: Átmeneti üresedés


Fülszöveg:

Nagyregény egy kisvárosról

Az alig negyven-egynéhány éves Barry Fairbrother halála szó szerint felforgatja Pagford városka lakóinak életét.
Pagford színleg maga az angol idill, macskaköves piactérrel, ódon apátsággal, ám az elbájoló homlokzat mögött számos viszály dúl. Gazdagok civódnak a szegényekkel, kamaszok a szülőkkel, feleségek a férjekkel, tanárok a tanítványokkal.
Hamar kiderül, hogy Pagford nem az a háborítatlan, békés angol kisváros, aminek látszik. Barry átmenetileg megüresedett önkormányzati helye némelyekben szenvedélyes indulatokat kelt, másokat köpönyegforgatásra késztet…

Az Átmeneti üresedés az első olyan regény, amelyet Rowling felnőtteknek írt.

J. K. Rowling a Harry Potter kalandjairól szóló könyvsorozat szerzője. 1997 és 2007 között 7 kötete jelent meg, amelyekből világszerte 450 milliónál több példány kelt el, több mint 200 országban, 74 nyelven és 8 nagysikerű film is készült belőlük.
J. K. Rowling számos díjat és kitüntetést kapott, többek közt a gyermekirodalomnak tett szolgálataiért a Brit Birodalom Érdemrendjét, a spanyol Asturias -díjat, a Francia Köztársaság Becsületrendjét és a Hans Christian Andersen-díjat. Volant nevű jótékonysági alapítványa révén számos jótékonysági ügyet támogat, így a hátrányos helyzetű gyermekek életének megváltoztatásán munkálkodó Lumos jótékonysági szervezet alapítója is.

Vélemény:

Rowling pár éve azt nyilatkozta, hogy következő könyve, mellyel elég jól halad egy politikai tündérmese lesz. Ez nem az a könyv.
És nem a Harry Potter és én el is kerülném mindenféle hasonlítgatását, mindössze annyit tennék hozzá, hogy ezt a könyvet nem olvastam volna el, ha nem ő írja meg. De hát mindenki tudja, Rowling bármit is írt volna a Harry Potter után, az garantáltan év könyve lesz eladás szintjén. Amit másodszor ír a HP után az viszont már nem.
Fogjunk egy jegyzettömböt és jegyzeteljünk egy évig, írjuk le az összes rossz tulajdonságot, visszatetsző dolgot, ami idegesít minket, amit megvetünk, amit látunk és negatív az emberekben. Ha kész, a negatív tulajdonságoknak adjunk ember neveket és költöztessük egy faluba őket. Vegyünk egy alaphelyzetet, amin tesztelhetünk máris tucatnyi irritáló hozzáállást, egy halálesetet, és az ezt követő üresedést a gyűlésben, aztán fűzzük fel a többi problémát, úgy, hogy az egész összeálljon egy kusza pókháló formájában, ahol a haláleset csak egy fonal, amit megrántunk az elején. Ha mindez kész van, meg is vagyunk a könyv vázával, már csak egy írni tudó embert kell keresni és kész is az Átmeneti üresedés.
A legéletszagúbb könyv, amit olvastam mostanában (vagy összességében), itt nincs köntörfalazás, nincs fantázia szabadon engedés, nincs túlzás, ezek életszagú figurák innen a szomszédból, a tágabb családból, a munkatársakból, de persze sose magunkból:).
Nem gyerekkönyv, bár vannak gyerek szereplők. A szexualitás nagyon áthatja, ahogy az áskálódás, az apró titkok és az erőszak is. Készültek már ilyen filmek, sorozatok, gondolom a közönség nyitott és lecsap, hogy egy szaftos pletykakötetet tarthat a kezébe, hogy ezeknél még ő is különb (nem feltétlen), de ennél azért jóval több.
Nagyon filmszerű, nagyon feszültségkeltő, ahogy haladunk a vége fele, válik izgalmasabbá és izgalmasabbá. Ez az első könyv legalább egy éve, ami miatt fennmaradtam, hogy befejezhessem, mert már nagyon érdekelt mi lesz a vége, mégha az ívet látjuk is, mégha tudjuk is, minek kell a végén lenni és mégha rá is pakolnánk szívünk szerint még egy kis halált, még egy kis vérfertőzést, azért így is meg kell mondjuk elégedettek vagyunk Rowling befejezésének merészségével is.
Zenének Thomas Newman-t ajánlanám hozzá , rendezőnek Sam Mendes-t. De mivel tudjuk, hogy BBC sorozat lesz belőle, így passzolom a producereket, de legalább újra lehet forgatni Slough-ba BBC sorozatot:)

Nincsenek megjegyzések: