2021. január 13., szerda

Rejtő Jenő - Elveszettnek hitt művek

 

2017-ben a Szépmíves kiadó elkezdett kiadni egy, azaddig a nagyközönség számára ismeretlen Rejtő sorozatot, erről írtunk is akkor.

Valami okból 2018-tól viszont formátumot váltottak és új sorozatot kezdtek, ha a koncepció nem is sokat változott. Ezek az Elveszettnek hitt művek, ami már a negyedik köteténél tart.  A váltás abszolút mínőségi volt, keményborítós, egységes és szép grafikával ellátott védőborítós könyvekről beszélünk, jó kézbe venni.
A Rejtő hagyatékot kutató Kiss Ferenc munkája hiánypótló és kreatív, a kutatásról, a szerkesztésről írt sorai pedig nekem még érdekesebbek is, mint maga a közölt művek.
Mert mit is kapunk? Mindent IS. A Légió mindhalálig több hosszabb forgatókönyvet, rövidebb bohózatot, a Fuss vagy fizessben két színművet, vagy egy színmű két variánsát és így tovább. A töredékes, toldozott foldozott Rejtő-művek sokszor inkább az érdekesség kategóriájába tartoznak, mintsem szórakoztató történetek, de azért itt-ott átüt a Rejtői-humor. Nem gondolnám, hogy ezzel kellene kezdeni, vagy bármilyen kötelező mű lenne, ahogy Tolkien-től is aki olvas nem fogja a 2-3 fő könyvön kívül a többit a kezébe venni, de aki Rejtő rajongó, annak ez egy igen érdekes kiegészítés, pláne a már említett szerkesztői megjegyzésekkel.

A Fuss vagy fizess színművei már annál inkább Rejtősek, letagadhatatlan stílusjegyekkel és szófordulatokkal, abszolút szórakoztató, főleg ha még nem találkoztunk a mű másik, már megjelent variánsával. Sőt, a könyvben két variánsa van majdnem ugyanannak a történetnek, de mégy így is szórakoztató olvasni, érdekességként meg pláne.
(folytatás következik)

Nincsenek megjegyzések: