2020. június 3., szerda

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Jó reggelt! Tényleg 1994-et írtunk, amikor a televízió műsorra tűzte az első epizódot?

Abban az évben, szeptemberben hat barát ücsörgött a kedvenc kávézójukban, hogy szexről, párkapcsolatokról, munkáról meg az élet egyéb dolgairól trécseljenek - és a mai napig újabb és újabb rajongók fedezik fel Rachel, Ross, Joey, Chandler, Monica és Phoebe életét. A sorozat - tehetséges megalkotóinak köszönhetően - szőröstül-bőröstül bekebelezte a fiatal közönséget. A Jóbarátok volt e korszak legkedveltebb és a legnagyobb hatású televíziós programja. Soha nem tartottak szünetet.

De pillantsunk csak bele, mi zajlott a színfalak mögött!

Saul Austerlitz, a popkultúra ismert krónikása, exkluzív interjúkat készített az írókkal, a rendezővel, a producerekkel és a stáb tagjaival a sorozat történetéről, amely a Netflixen jelenleg is meghökkentő népszerűséggel éli utóéletét. Izgalmas részleteket közöl a forgatás körülményeiről, a Super Bowlról, londoni utakról, leszbikus esküvőkről, frizuradivatokról, szupersztárok cameoiról vagy a millió dolláros szerződésekről.

A Jóbarátok az új műsorokkal is felveszi a versenyt. Előkelő helyet foglal el televíziós adások népszerűségi listáin, az ismétlések is ott vannak a Top 10-ben! A Jóbarátok a 90-es évek televíziós szimbólumává vált, öröksége és sikere a legmerészebb ábrándokat is túlszárnyalja. Ez a letehetetlen, vidám, humoros könyv is ezt bizonyítja.

Vélemény


Úgy emlékszem nem a kezdetektől követtem a Jóbarátokat, hanem már az első pár évad után csatlakoztam, természetesen akkor az első résztől majd gyorsan behozva már maradt a heti rendszeresség, a VHS gyűjtés, majd újranézés. És egyértelműen az egyik (X-akták melletti) késő 90-es évekbeli sorozat, ami hatással volt rám.
                                                 
Aztán később én is elzarándokoltam a New York-i külső vágóképhez használt házhoz, ahogy a Warner Brothers Studio-ba is a Central Perk díszletei közé. Szóval szeretem a sorozatot, amiről eddig csak egy album jelent meg magyarul kb 15 éve.

Aztán most valamiért elővették újra a sorozatot, ha nem lenne idén a Covid a sztár, akkor még össze is ültek volna egy reunion-ra a cast és crew, szóval a Jóbarátok éve lehetett volna, de ha az késik is, a
könyv megjelent magyar nyelven is.
És milyen jól tette. A szerző kb. mindenkivel csinált interjúkat (na jó főleg az írókkal, producerekkel és nem a színészekkel), de a szerzett információkat, és a még inkább szerzett apró sztorikat, vegyítve a mindenki által ismert sztorikkal és jelenségekkel, informatív de szórakoztató formába nyújtja át az olvasónak. A könyv olvastatja magát, pedig lehet nem mindenki olvasna 400+ oldalon keresztül egy sorozatkészítésről, de a Jóbarátok sok tekintetben kivétel, az én generációmnak meg mindenképp a sitcomok non plus ultrája (némi párhuzam van is a szintén ugyanebben az időszakbanben - is - arany éveiben játszó Michael Jordannel, aki ugyanez a kosárlabdában, mint a Jóbarátok a sitcombokban és akit ugyanúgy elővettek idén).
A könyv tehát szinte tökéletes, jobb is, mint az ember várná, szinte újranézi az olvasó az elmúlt évadokat egy audiókommentárral de mégse zavarja, hogy ezt már hallotta, hanem újra rácsodálkozik, hogy mégis mi van mögötte.
Ami hiba az a magyar fordítás, szerkesztés. Sajnos több helyen felesleges betűk, szavak maradtak
benne, mintha újrafordítoták volna a mondatot, de nem törölték volna a régit (pl. "A megelőző lévő tíz évben" és hasonlók), valamint egyértelmű félrefordítások, hisz a könyv is kitér meg tudott is, hogy a végén a sztárok fejenként kaptak részenként 1 milliót, mégis a fejezet végén azt írja "hat ember között oszlott volna el", szóval azért ha lesz második kiadás ezeket javítani kellene.
Ettől függetlenül mindenkinek tényleg merem ajánlani, a rajongóknak is és azoknak is, akiket érdekel egy korlenyomat, egy kis behind the scene a 90-es évek második fele, a 2000-es évek első felének studóéletéből.
És abban meg reménykedek, hogy minnél előbb láthatjuk a reunion-t, ha csak fél-egy óra erejéig is.


Nincsenek megjegyzések: