2020. május 5., kedd

Aradi Tibor – Varga Ferenc József: Mondom a Ferinek, Tibi

Hogyan kerül reklám egy temetési beszédbe? Miképpen született meg Kókusz alakja azon a bizonyos piacon, ahol véletlenül ott maradt a mikrofon? Miért ír minden verset Donászy Magda? Aradi Tibor és Varga Ferenc József huszonöt éve szórakoztatja közönségét. De kik is ők valójában? A pincér és a tanár? A sofőr és a vezetni nem akaró? A szkeptikus és a hívő? A gyermekes és a gyermektelen? Tűz és víz? Ebből a kötetből nem csupán két humoristát ismerhetünk meg, de az elmúlt negyedszázad magyar kabarékulisszái mögé is bepillanthatunk. Hogyan épül fel egy szórakoztató műsor, milyen volt a Mikroszkóp Színpad fénykora és hanyatlása, hogyan lesz valakiből manapság humorista... Az Aradi-Varga-duó megpróbálja a lehetetlent: úgy elmesélni kettejük történetét, hogy közben nem a botrányra fókuszálnak. Nem szeretnék ráborítani a bilit a szakmára, de nem hallgatják el azt sem, ha valami nem tetszik nekik, s mindeközben önmagunkkal is kritikusak. Persze az az olvasó is jól szórakozik majd - rosszul szórakozni ugyanis képtelenség -, aki a "hülyeségükre" kíváncsi: helyenként abszurd, máshol bölcselkedő, néhol blőd, másutt éretten közéleti, vagyis meglehetősen eklektikus humorukra. És akinek ez sem elég, az egy különös autózáson is részt vehet, ahol világmegváltás közben Aradi Tibor néha keményen beszól az elé tolakodó autósoknak. Megijedni nem kell, a vége úgyis happy end lesz! Aradi Tibor 1971-ben született. Hosszú ideig felszolgálóként dolgozott, később a Szeszélyes évszakok állandó szereplője lett, s közben fellépett a My Cream együttessel. 2002-ben a Mikroszkóp Színpad tagjai közé hívták. A Magyar Televízió Humorista kerestetik című műsorában második helyezést ért el. 2015-ben megkapta a szakma legnagyobb elismerését, a Karinthy-gyűrűt. Varga Ferenc József 1972-ben született. Végzettsége szerint tanár és idegenvezető. A kilencvenes évek közepétől fellépett a Rádiókabaréban, majd a Mikroszkóp Színpad tagja lett. 2012-ben Karinthy-gyűrűvel ismerték el munkásságát. Eddig két könyve jelent meg. Gyakran fellépnek stand uposként, és az ATV-ben 2017-től látható AradiVarga Show is nagy népszerűségnek örvend.


Vélemény:
Az Aradi-Varga párost régóta kedvelem. Varga Ferenc József korábbi könyveit is örömmel olvastam, amit lehet tudni a világlátásáról azzal részben rokonlelkek is vagyunk és ez tovább is erősödött ezen könyv elolvasása után, bár ütköztek ki jelentős különbségek is (ital, stb).
A páros meg talán jelenleg a legnépszerűbb és legjobb humorpáros Magyarországon (túl sok nincs is, és szerintem a Szomszédnéniket megelőzi). Persze önismétlő sablonok, de annyi, hogy bőven megfér és bőven jó az 20x is más köntösben. Jók élőben, jók a rádióban, talán az ATV műsor az ami kicsit kevésbé szórakoztató, de valószínű az is csak azért mert ott az ismétlés konkrét ismétlés változtatás nélkül, úgy meg már nem az igazi, meg talán jobb, ha az ember elképzeli a jelenteket, mintha látja a két embert.

És a könyv is ismétlés részben, hiszen tartalmaz több helyen előadott darabokat, de én továbbra is tartom, hogy humoristák elsődleges könyvprojektje legyen az elmondott anyag vagy annak bővített variánsa, azzal nem lehet lyukra futni. Szóval ezek a részek remekek. Vannak kocsiban felvett beszélgetések leírásai, ez sajnos nekem nem annyira jött, Badár könyveit is ezért nem tudtam elolvasni, de ezeknek inkább csak átvezető szerepük van. És vannak rendesen leírt életrajzi ihletettségű fejezetek, amik meg bőven tartalmaznak érdekes és új információkat. Külön jó, hogy semmi összefésülés, két ember van, így akár ugyanazt kétszer, két szemszögből, akár egymásnak ellentmondva is megismerhetjük, de hát ilyen az élet és ilyenek a kapcsolatok. Szóval egy mix könyv, de minden értelemben ajánlott a szerzőpáros iránt érdeklődő olvasóknak. Más meg amúgy is miért venne ilyen jellegű könyvet?:)

Nincsenek megjegyzések: