2020. március 25., szerda

Brian Windhorst: A LeBron-vállalat

Sztárkosaras és üzleti mogul

LeBron James minden idők egyik legsikeresebb kosárlabda sztárja: nyolcszor játszott az amerikai profi liga döntőjében és egymás után kétszer is elnyerte az NBA legértékesebb játékosa címet.

Elődjeihez, Magic Johnsonhoz és Michael Jordanhez hasonlóan üzletemberként is világhírű lett: megalkotta saját globális brandjét és elérte, hogy a profi sportolók másként gondoljanak saját értékükre, jobban kihasználják a rendelkezésükre álló mozgásteret és gyakrabban hallassák hangjukat.

Hogyan vezetett az út a kezdetektől addig, hogy dollármilliárdokat érő ikonná váljon? LeBron ma is a kosárlabda nagy sztárja, aki sikerekkel, kudarcokkal, tanulságos leckékkel teli életével megmutatja, hogy egy sportoló karrierje akár évtizedekkel tovább tarthat, miután lefújták az utolsó meccset.

"Üzleti érzékkel megáldott sportrajongóknak kötelező olvasmány." - Publishers Weekly

"Lenyűgöző perspektíva: LeBron az új nagyvállalati sportoló modellje." - Booklist

"A könyv elolvasásával a LeBron-hívek éppúgy megtalálják a számításukat, mint a pályán kívüli üzleti tranzakciók iránt érdeklődők." - Kirkus

"Windhorst igazi profi: csak ebből a könyvből érthetjük meg, pontosan hogyan működnek a szponzorációs szerződések és mitől lett hatalmas üzlet az amerikai kosárlabda." - New York Journal of Books

Vélemény:

Az NBA épp áll, egy igen ígéretes Lakers és Lebron épp lemarad az újabb bajnoki esélyekről, de itthon legalább kiadnak egy kapcsolódó, bár nem tipikus kötetet.
Ritkán jelenik meg itthon kosárlabdával kapcsolatos kiadvány, így örömmel konstatáltam, amikor láttam a hirdetésekben, hogy jön, pláne, hogy kedvenc játékosommal, Lebronnal kapcsolatban. Persze a fülszövegből kiderült, hogy nem annyira a játékra fog koncentrálni, de azért biztam benne, hogy az megkerülhetetlen lesz.
Nem teljesen az. Egy profi sportoló, vagy még inkább A profi sportoló, Lebron esetében igazából nehéz eldönteni, hogy melyik a hangsúlyosabb. Persze játék nélkül nincs a többi, de ha mi a játékért is szeretjük, igazából neki nem abból van pénze. Az NBA a cipőkről szól. A Lebron birodalom meg a teljes Lebron Nike márkaosztályról, az üdítőkről, a reklámokról, a filmekről, legyen az szereplés, producerkedés, legyen az film vagy sorozat vagy akár játékos műsor.
A könyv nem igen szól a kosárlabdáról. Nem igen szól Lebron életének sport és magánéleti részéről. Ez az üzletről szól, mit, hogyan, kivel, miért. A miért  meg lehet tudatos döntés, lehet egy jó tipp, lehet saját, vagy a slepp által támogatott. Részletesen veszi a középiskolai kosárcsapatát támogató Adidastól a kiadás pillanatáig fellelhető birodalomépítést, az ember, a sportoló, mint saját márka építését (nem feltétlen az ő érdeme, a márkát marketingesek csoportjai találja ki, de ő az alap, amire lehet építeni). Mindenképp furcsa és érdekes kapcsolat ez, megteremteni egy celebet amire márkákat lehet hozzáfűzni és a márka tovább építi magát a sportolót, mint legendát.Összességében azonban ez csak egy nagyrészt kronologikus, sok féle üzleti döntéssel foglalkozó felsorolás, nem gazdasági kiadvány, nem marketing kiadvány, nem több az A 100-at ajánlt, B 150-et, de az A-t kedvelem, vagy több évre írt alá, vagy jó ötletnek tűnt ezért legyen A fejezeteknél. Abszolút érdekes és új információkkal teli, de nem tudom mi vele a cél.


Nincsenek megjegyzések: