2014. március 4., kedd

Justin Cronin: A szabadulás

A könyv nem rossz, de korántsem olyan jó, mint itt sokan írják, de nem bántam meg, hogy elolvastam.
Tulajdonképpen egyetlen egy módosítással kiváló olvasnivaló is lehet, nem pedig egy logikátlanságoktól hemzsegő tucat akció-postapokaliptikus könyv.
És ez pedig az, hogy szépen átírjuk, hogy nem 100 év telik el, hanem 10 vagy max 20. Mert a büdös életbe nem veszem be, hogy a világ nem rohad szét 100 év alatt. Kizártnak tartom, hogyha most mindent így hagyunk, akkor 100 év múlva valaki bemegy a boltba, leemeli a Nike cipőt és hordja és nem esik szét, hogy ez igaz minden ruhára, a lepedők is épek, sőt végülis ha szerencsés vagy gépezhetsz is, mert működnek a PC-k, max nincs net, esetleg cserélni kell néha memóriát, mert azért nem mind stimmel. Ha meg megéhezel akkor kibontasz egy 100 éves gyümikonzervet, ami elég nagy eséllyel még teljesen jó. Este meg nézhetsz filmet is, mert ebben a világban nem kell hiperszuper tartósítókamrákba tárolni a 30 éves cellulodi-okat sem, mert 100 év után is pörögnek. Kis bütyköléssel az autók is beindíthatóak, sőt olyan embereknek, akiknek már a nagyanyja se tudta, hogy mi az az autó két hét múlva autós üldözési jelenetet rendeznek olyan vezetési stílussal, amit kaszkadörök évekig tanulnak, de hát úgy alapból egy 10 perc alatt megtanul mindenki vezetni úgy, hogy azt se kéne tudniuk, hogy mik azok a pedálok.
100 év alatt, ha összezárunk 80-90 embert null civilizációs behatással, akkor azok nem fognak irodalmian beszélgetni mindenről, pláne nem aztán külsősőkkel, akiket teljesen más kulturális dolgok érnek, nem fogják ugyanazokat a ruhákat hordani és tuti biztos, hogy nincs olyan reflektor, ami 100 évig üzemelne.
(de most komolyan, ha én most becsukom a házam ajtaját és egy év múlva visszajövök az összes ruhám szét lesz rohadva, a gépet nem tudod bekapcsolni, és max a babkonzervet még meg lehet enni, végülis találtak már 60 éves zsírkonzevet, amit elvileg meg lehetne enni)
Szóval ezen így nehéz túlemelkedni, hogy az egész irreális és így az ember nem hiszi el az egészet, nem tud belemélyedni a történetbe. Ugyanez 10-20 évvel a nulla nap után simán működhetne. (de sejtésem szerint ez majd tovább durvul, amikor 1000 év alatt is kb. semmi sem változik majd, max a politikai határok, hajh)
A másik dolog a szerkezete, az ember megszokja az első 200 oldalt, még érdekelt is, aztán bumm belecsöppen egy másik világba ami teljesen hidegen hagyja és irreális a fentieket is figyelembe véve. Mindegy, mert csak kb. 3-400 oldalon kell aztán túlennünk magunkat, amikor nem történik semmi és utána már begyorsulnak az események, van akció, van történet, haladunk A-ból B-be…. Mondjuk aztán megint 50 oldalas lezárásféle, ami unalmasabb és igazából lehet én nem figyeltem, de mintha túl sok dolog történt volna egy 5 perces bombavisszaszámlálás alatt.
A lényeg, hogy persze jó könyv ez, semmi extra és ha eltekintünk a terjedelmi dolgoktól (bőven úgy 30%-kal túl van írva), akkor kb. Del Toro vámpírtrilogiája mínőségben, mennyiségben, bár kicsit más oldalról.

Nincsenek megjegyzések: