2012. december 17., hétfő

Banksy: Wall and Piece - A fal adja a másikat

Banksy-ról egy éve még nem is hallottam. Aztán elkezdtem szervezni, tervezni a 2013-as Nagy Utazást, aminek központja Bristol lesz és hát egyből elém került a neve.
Aztán nemrég úgy volt, hogy lesz Banksy kiállítás Pesten és ha jól értem volt is, de úgy, hogy nem volt egy Banksy mű sem. Hát mindenképp rendhagyó kiállítás lehetett.
A téma, a grafitizés, street art, underground és hasonlók igen kényes és megosztó, a legtöbb ember még mindig alapból elutasító vele szemben és rongálásnak fogja fel.
Az esztelen, minden kreativitást nélkülöző tagelés és tehetségtelenségét nagyvilág elé táró fiatalság firkálmányait én is lenézem, megvetem, kapják el őket és fújják le.
De vannak ma már olyan tehetséges művészek, graffitisek, akik kreatívak, művésziek, alkotnak és nem rongálnak. Nem tudok neveket mondani, de biztos mindenki látta már a neten a műveiket, le a kalappal.
Banksy nem ez a csodaszép, színes-szagos művészieskedő valami, de nem is a céltalan tagelők egyike.
Banksy (akiről nem tudunk semmit) abszolút kreatív, fricskázza a rendszert, véleményt alkot, stílust teremt és ki is áll mellette. Nem mondom, hogy minden rajza tetszik, de nagyon sok ötletes van köztük. És mindezt úgy 6-15 perc alatt fújja fel, tilosba járva, nem semmi.
A könyv egy album Banksy műveiből. Nem tudom mi alapján lettek válogatva, mert bristoli talán egy kép van, a 90% londoni, de valószínű ez egy a sok albumja közül, viszont talán az első, ami magyar nyelven is megjelent. A képeken kívül kb. 3-4 oldal szöveg található a műben, némelyik személyes élmény, a mű születéséről, vagy vicces levelek, amiket kapott, hogy most már el lehet húzni más kerületbe, mert túlságosan felsrófolja az ingatlanárakat egy-egy műve.
Az utolsó fejezet tetszett talán legjobban. Banksy lemásolta egy-egy múzeum stílusát, hozzáadta a saját stíluselemeit és műveit kirakta az adott múzeumban. Van, hogy 2 óra alatt észrevették, hogy hahó, ez nem is idevaló, van, hogy két hét kellett hozzá, míg a British Museum-ban vagy a Louvre-ban eltávolították a nem oda való képet. Megmosolyogtató, jó album.

Nincsenek megjegyzések: