2020. november 26., csütörtök

Jonas Jonasson: Édes a Bosszú Részvénytársaság

 

Jonas Jonasson új regényében egy kreatív svéd reklámszakember cége, az Édes a Bosszú Rt. vállalja különféle sérelmektől szenvedő ügyfelei részére a bosszúállás lebonyolítását - a törvényesség határain belül. 
Egy fiatal fehér nő és egy fekete fiú a cégtulajdonos segítségével szeretne bosszút állni az életüket tönkretevő, gátlástalan neonáci műkereskedőn. De ahogy megszokhattuk már a svéd író történeteinél, ez nem olyan lesz egyszerű. A jonassoni fordulatokban gazdag cselekménynek rajtuk kívül fontos szereplője még egy afrikai javasember, továbbá Irma Stern, a világhírű dél-afrikai festőművésznő és egy nyugdíjazás előtt álló rendőrnyomozó. A szerző humora Kúnos László sziporkázó fordításában ezúttal is ellenállhatatlan, világszemlélete fájdalmasan aktuális és lényeglátó.

Vélemény:

Imádtam!:)Az első könyve óta szinte mindig meg tudja ismételni az első élvezeti értékét, sőt úgy gondolom, hogy a mostani kötet még jobban is sikerült, mint az előző két regénye.
A humor abszurd, a kedvenc karakterem szinte Rejtői (de tényleg, ilyen bennszülött figura ábrázolással ott találkoztam csak ilyen szórakoztatóan). Mindehhez annyi csavar és történés, amihez az írónak komoly jegyzetelést kellett írás előtt művelnie, ami azért nem jellemző a humoros könyvekre.
Igazból minden könyvére ugyanazok a jellemzők, a humor, a furcsa karakterek, az összetett, fordulatos és abszurd történetek, de mégse lehet azt mondani, hogy ugyanazt írná meg már ötödszörre, mert ez egy teljesen új történet, mégha vannak is motívumok, amikkel már találkoztunk korábbi műveiben.
Ha valami negatívot is kellene írnom, akkor talán egy csöppet túlírt, hosszúnak tűnt néhány helyen, de ez minimális pontlevonás, abszolút az év szórakoztató könyve.

Nincsenek megjegyzések: