2019. november 12., kedd

Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak

"Az elesett magyar vidék féltérdre emelkedik a kocsma padlójáról, visszamászik a bárszékre, és mesélni kezd Gyöngyinek a pultnál. Elmeséli az életét. Elmondja, milyen volt dolgozni odakint, milyen lenni odalent, illetve hangosan gondolkodik, milyen is lehet odafent. Olyan-e, mint amit az államtitkáréknál látott, amikor ki kellett festeni a nappalit. Mert ha olyan a fent, az talán mégsem olyan jó.
Az elesett magyar vidék hősei nem vesztették el a derűt, és még szeretni is képesek. Milyen jó is egy utolsó utáni kocsonyát találni az ablaktáblák között, mikor már azt hittük, elfogyott! Milyen jó is az első nagyfröccs nyáron, miután egész nap nem engedett inni a főnök. Ugye, Gyöngyi? Figyelsz, Gyöngyi?
Bödőcs Tibor első regénye a magyar vidék iránt érzett rajongás, aggódás és szeretet műve. Amennyire nyomorult, annyira mulatságos. Hallod, Gyöngyi? Visszamásztam, és nézd, repülök!"

Szálinger Balázs
Vélemény: És igen, végre teljes pozitívat írhatok egy stand upos könyvéről. Mert ez jó. Fogja Tibor eddigi mondanivalóját, világnézetét,  kibővíti, ami már nem fért bele a stand up-ba, készít neki egy könnyű keretet és az ember megkapja mindazt amiért kedveli a szerzőt.
Regénynek nem regény, vagy halványan, ez egy rövid történelmi áttekintés, rátekintés a mai valóságra, a közelmúlt valóságra átszőve keserédes humorral.
Apró kétség, hogy ezt a könyvverziót el tudtuk képzelni Bödöcstől, de ha ennyi mindent kiírt, vajon mennyi van még benne? Reméljük sok és így még több remek műfajban vagy ehhez hasonló könyvekben tud megnevettetni minket továbbra is.

Nincsenek megjegyzések: