2017. augusztus 17., csütörtök

George R. R. Martin (szerk.): Fekete lapok

Leírás:
A II. világháború után közvetlenül, mikor az emberiség még alig ocsúdott fel a borzalmakból, idegen eredetű vírus támadja meg a Földet... és különleges tulajdonságokkal ruházza fel a túlélők egy részét. Az ászok emberfeletti mentális és fizikai képességekre tesznek szert. Másoknak csupán bizarr lelki és testi torzulások jutnak - belőlük lesznek a jokerek. A túlélők között vannak olyanok, akik az emberiség szolgálatába állítják képességeiket, mások inkább a gonosz csábításának engednek. A Wild Cards az ászok és a jokerek története, a sorozat első része - ennek a torzult világnak a "bibliája" - pedig 1946-tól a 80-as évekig kalauzolja el az olvasót.
George R. R. Martin és írótársainak fantasztikus világából az Universal Cable Production készít tv-sorozatot

Vélemény:
Eredeti történet nincs. Ugyanazokból a panelekből építkeznek az írók évezredek óta, csak a helyszín és a szereplők váltakoznak és így létre lehet hozni valamit, ami csak távolról ismerős.
A Wild Cards sorozat sem eredeti, sőt. Igazából versenyt csináltam belőle, hogy minden fejezethez
odaválogattam a hozzá kapcsolódó film, sorozat zenéit és szinte mindig volt találat. Mert bizony ez
Amikor megállt a Föld, ez az Ember a fellegvárban, ez a Rockateer, ez az X-men akárhány és így tovább.
Amit kapunk egy, a II. világháborútól kezdve alternatív dimenzióba helyezett novellagyűjtemény.
Az alternatívát meg csak az okozza, hogy amúgy a népesség nagy része X-men lett, vagy felvállalhatóan hasznos képességekkel és emberi kinézettel, vagy csak humanoid de groteszk külsővel esetleg ezek permutációi. Minden más marad, mi is nagyrészt Amerikában, ahol az ismert elnökök váltják egymást, de mindig ott vannak a háttérben, ahogy más ismert emberek és események is. Az előtérben meg mindig egy mutáns hol érdekesebb, hol kevésbé története.
A mellékszereplők a következő történetben akár főszereplők is lehetnek, de lehet csak négy novellával arrébb hivatkoznak vissza ismét rá egy félmondattal.
És hát Martin. Mert ezzel adják el. De közben meg a 680 oldalból írt kb 40-et, ha a szerkesztői munka lehetett is nagyobb meló. Az alapötleten túl ez egy hatalmas szerepjáték megregényesítése amiben igen neves írók is részt vesznek Martin-on kívül is.
És, hogy milyen?
Hosszú és még hosszabb lesz, nem találtam pontos adatot, de 10-20 ezer oldal körül lehet már a sorozat.
És fogalmam sincs milyen, hisz lassan 30 évet ölel fel. Amit viszont az első részben kapunk az jó. Jó az eleje is, amikor még a vírus nem kezdett működni, legalábbis engem egyből beszippantott, jók az utána lévő történetek is, a színvonal csak picit hullámzó is, sajnos a stílus is szinte homogén és talán tényleg lehetne nagyobb fantáziával nekifogni, a történetekbe még több történést adni, mert azért picit lassú és picit már ismerős a többsége, de ettől még remek szórakozás és mínőség/ár/oldalszám viszonylatában az egyik legjobb vásár most a piacon:)

Nincsenek megjegyzések: