2020. július 7., kedd

Orosz György: Feri naplója a karantén idején

A humorral teleszőtt, fiktív, de a napi történésekre reagáló napló az első magyar nyelvű könyv a koronavírus járványról, ami a karantén 50 napos időszakát dolgozza fel. A főszereplő egy alkoholproblémákkal küzdő kétkezi munkás, aki vidéki otthonában vészeli át a kijárási korlátozást. Orosz György bevallása szerint Feri nem valós személy, úgy fogalmazott, hogy a sok, furcsán viselkedő ismerőséből gyúrta össze a karaktert. A könyv Feri szemüvegén át idézi fel a karantén legjellemzőbb mozzanatait, a digitális oktatás nehézségeitől a maszk és gumikesztyű hiányon át a párkapcsolati problémákig. Feri naplója a téma komolysága ellenére is könnyed szórakozást ígér, sok-sok nevetéssel.

Vélemény:

Javában dúl a Covid-19, mi pedig úgy csinálunk, mintha itt nem ,és valóban, csak szignifikánsan nem jobban nem, mint korábban. De a lényeg, hogy szünet van, aminek vírusfüggetlenül is megvan az oka, ahogy az eddigieknek is. Így például rá lehet ugrani a témára és összegezni az intézkedések megélt tapasztalatait. Aminek sok módja van. Amíg mást nem lehetett csinálni, addig általában a digitális tér térhódítása, vizuális, audió és írott formában is volt a jelemző. Ez utóbbi ami nálam kimaradt, sokkal több időm nem volt és általában amúgy sem idő, hanem az adott tartalomra rátalálás határozza meg, hogy fogyasztja e az ember. És Orosz György valahogy kimaradt kompletten, pedig a könyv eleje a facebookon jelent meg napi bontásba, youtube-on ahogy látom még apró vizualizáció is volt hozzá, mindenesetre ahogy újra működésbe jöttek a kiadók, a naplóbejegyzések bővített, hosszított verziója könyvkiadást kis kapott.
És ilyen szempontból ennek én örülök, hisz a facebookon nem olvastam, valószínű, ha tudtam volna róla, sem olvastam volna, mert hiszem, hogy hosszú oldalakat monitoron kellene fogyasztanom, könyvben viszont egyértelmű olvasás volt. Ahogy minden kedvelt stand up-os minden könyve kb, függetlenül attól, hogy ha ez egy halmaz, akkor egy nem túl magasra pontozott halmaz átlagban, ha vannak is kiugrók.
Szóval Orosz Gyuri fogott egy alkoholista melós sablon karaktert a hozzá tartozó családdal és szomszédsággal (ebben semmi rossz nincs, ez kb. a kabaré első mozzanata legtöbbször), fogta a vírusintézkedések ikonjait, a korábbi stand up-jai témáit és erre felfűzte ezt az epizodikus naplókalandot kb 50 napról.
Nyilván pont ezek miatt akinek bejött Orosz György humora, annak be fog jönni a könyv is, aki csak közepesen ismeri a munkásságát, annak még jobban. Nem kell sokat várni tőle, talán nem is ígér sokat, és talán ilyen témában és verzióban nincs is szükség sokra, de mindenképp egy könnyed, szórakoztató könyvecske és igazából Covid-függetlenül is megállná a helyét, szóval nem arra fűzném fel soraimat, hogy most ez az első magyar koronavírusról szóló könyv, mert ez nem a koronavírusról szól, egyáltalán nem lényeg, ezért ne vegyétek, igazából ezért senki ne vegyen egy könyvet se a jövőben, igaz lesz ez a következő blogbejegyzésem tárgyára is...








Nincsenek megjegyzések: